O tarpošu

Pre više od stotinu godina, padine Venčaca i Vrbičkih brda iznad Aranđelovca bile su pokrivene vinogradima. U tom kraju je osnovana i slavna „Venčačka vinogradarska zadruga“, jedinstvena na Balkanu, koja je između dva svetska rata proizvodila 300.000 litara vina,  čak i penušava vina po šampanjskoj metodi. Taj podrum posetila je svojevremeno i Eleonora Ruzvelt.

Bilo je to slavno vreme vinogradara i vinara sa Venčaca. A, onda je došlo vreme propadanja i u drugoj polovini 20. veka vinogradi oko Aranđelovca su više krčeni nego gajeni. Dobro vino sa Venčaca, Bukulje i vinograda vrbičkih i orašačkih – palo je u zaborav… 

Sve dok 2003. Tihomir Tika Timotijević, rodom iz Aranđelovca, inače uspešan građevinski inženjer, nije odlučio da iznad rodnog grada, na samoj međi sela Vrbica i Orašac, sagradi jedan drugačiji „grad”. Vinograd.

U selu Vrbica, na jednom južnom zemljišnom talasu koji se sliva ka Aranđelovcu, Tihomir je postavio temelje svog vinograda. Vina koja se rađaju sa pogledom na Venčac i Oplenac, neguju se u podrumu, koji, kao vinski „šato“, lagano niče iznad vinograda. Tako su postavljeni i temelji budućeg vinogradarstva i vinarstva čitavog ovog kraja. Tako je rođen Tarpoš.

O vinogradima

koje pamte stari

Čitavo imanje, veličine 27 hektara, smešteno je na mestu koje meštani od davnina zovu “Vinogradi“, mada se malo ko tih starih vinograda još uvek seća. Njih pamti samo još jedan prastari hrast usred novih vinograda, pod čijom krošnjom su se odmarali neki davni berači, pre više od dvesta godina.

O vinima

Vinarija Tarpoš na površini od deset hektara vinograda proizvodi sedam vina.

Od sorti: rajnski rizling, sovinjon blan, šardone, kaberne sovinjon i merlo nastaju: Menuet (Chardonnay), Lipar (Sauvignon Blanc), Tarpoš Cuvee (Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay), Tarpoš Rose (Cabernet Sauvignon), „1804“ (Cabernet Sauvignon, Merlot), Tarpoš Merlot i Tarpoš Merlot Reserve.

Zemljište vinograda je veoma bogato crvenom glinom, usled čega je prirodno sorta merlo glavna zvezda vinarije Tarpoš. Ali i sve ostale sorte grožđa su upile ovaj specifičan „teroar“ smešten na 350 m.n.v.

Galerija

Fotografije sa Tarpoš imanja

Pogled na tarpoš imanje iz vazduha

Pogled u srce Šumadije